Stoken

Lotus Tandenstokers

Mijn dochter en ik gaan graag naar de tandarts. Wij zijn dan ook gezegend met goede tanden. Mijn man daarentegen niet. Hij drinkt alleen maar cola. Ik lieg. Koffie en cola. Zijn tanden lijden eronder. De rest van hem gelukkig niet. Ik drink liters groene thee. Tot vervelens toe. Ik mag dan wel Addison’s en kanker hebben, mijn tanden doen het in elk geval goed. Waar groene thee echter verder zo goed voor is, behalve voor je tanden dan, is mij in het geheel niet duidelijk. Maar ik blijf het drinken. Bijgeloof heet dat.

Maar goed. De tandarts. Ik was er vorige week weer en ik kan zeggen dat het een gezellig bezoek was. Dochterlief mocht een plastic tijgertje uitkiezen, ter beloning, en ik kreeg te horen dat ik wat meer mijn best mocht doen met stoken. Fair enough. Soms ben ik een luie stoker. Ik doe het dan wel dagelijks, maar niet met volle overgave. Ik neig ernaar te snel te willen zijn. Dat heb ik wel met meer dingen in het leven. Doch, met stoken is dat niet de bedoeling. Helaas. Want eigenlijk vind ik er niks aan. Dat gestook. Het is pijnlijk. Het kost tijd. En soms, als ik niet goed genoeg mijn best heb gedaan zoals nu, bloed ik als een rund. Ook dat is minder. Maar het komt mijn tandvlees wél ten goede. En daar doe ik het voor, nietwaar? Lekker mals, roze tandvlees. Wie wil het niet.

Nu denk ik wel eens dat mijn ego net zo is als mijn tandvlees. Af en toe moet die flink gestookt worden. Daar is niks aan natuurlijk. Ik word er beurs van. Maar op de lange termijn krimt hij wél en ontwikkel ik tevens een zachtaardige, veerbare ego. Eentje die best tegen een stootje kan. En als dat niet Zen is…

Denkend aan de gebeurtenissen van vorig week valt het mij op dat er wel meer ego’s gestookt zouden kunnen worden. En flink ook. Bepaald collectief tandvlees is zo ontstoken geraakt dat die met de minste aanraking ontvlamt in een bloedende massa van ellende. Dat kan natuurlijk niet. Stoken is goed. Stoken is gezond. Stoken moet. We moeten niet stoppen omdat het pijn doet.

Maar laat ik eens bij mezelf beginnen. Mocht ik weer in de lift mijn buurvrouw tegenkomen en mocht ik mij wederom gestookt voelen door haar, dan blijf ik erbij. Buurvrouw; U mag een opinie hebben. En als mijn ego daarmee straks net zo veerbaar wordt als mijn tandvlees, dan ben ook ik een beter mens geworden.

 

 

2 Comments

 1. Don’t forget to bring one of those stokers into the elevator for de ‘buurvrouw’. Not Zen I know but oh so tempting.

  Enjoyed your writing.

  • Nina Cookson

   14 januari 2015 at 09:18

   Tempting, my dear…very tempting ;)
   Am glad you enjoyed reading. I had fun writing! That’s what life is all about, toch?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2020 Nina Cookson

Theme by Anders NorénTop ↑